| Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019

 «Να επεκταθούν οι κυρώσεις σε όσους ασκούν παράνομες δραστηριότητες στην ελληνική ΑΟΖ»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

 «Να επεκταθούν οι κυρώσεις σε όσους ασκούν παράνομες δραστηριότητες στην ελληνική ΑΟΖ»

Κλιμακώνει η Άγκυρα τις προκλήσεις της εναντίον της Ελλάδας με φόντο το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης. Στοιχειώδη υπευθυνότητα και ενημέρωση ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να κρατούνται μακριά από την κομματική αντιπαράθεση. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρεσβευτή από την Αθήνα, λέγοντας ότι η Ελλάδα «θα πληρώσει το τίμημα», ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με όλες τις παράκτιες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Τζόζεφ Μπορέλ.


Ανακοίνωση που καταδικάζει το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, εξέδωσε η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE-NGL.

Παρά την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ότι το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο, η ανακοίνωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όχι απλώς «αγνοεί εντελώς το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τα νόμιμα δικαιώματα άλλων κρατών στην περιοχή», αλλά και ότι «οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράγουν αρνητικό αποτέλεσμα αναφορικά με τις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό πρόβλημα».

Τέλος, απέναντι στις οφθαλμοφανείς προσπάθειες της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, η ανακοίνωση καλεί την ΕΕ «να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης του καθεστώτος κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που ασκούν παράνομες δραστηριότητες και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας».

Να σημειωθεί πως σχολιάζοντας στο Κόκκινο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης την προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς ενώ σημείωσε πως οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι σημαντικοί και πρέπει να υπάρχουν. Ακόμα υπογράμμισε πως «εμείς το προηγούμενο διάστημα ως κυβέρνηση καταφέραμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διεθνή φόρα, ώστε να θέσουμε στον διεθνή παράγοντα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο